“פערים בחוק: אילו זכויות חסרות לידועים בציבור?”
בעמוד זה נתמקד בשני האייטמים הראשונים של מתווה הדיון שסופק: ההקדמה, העוסקת בדיונות של זכויות ידוענים בציבור, וכללי זכויות האדם.
האתגרים בשמירה על זכויות אנוש של ידוענים
הדיון בנושא שמירה על זכויות האדם של ידוענים בציבור פותח פרספקטיבה רחבה לבחינה. מעמדם הייחודי משאיר אותם פעמים רבות ללא הגנה אמיתית מפני הפרה של פרטיותם, התקפת הכבוד האישי שלהם או כל שאר זכויות אנוש בסיסיות. סביבתם התקשורתית היא עבודה מלאת אתגרים – היווצרות של תמונת דימוי שלא תמיד משקפת את מהותם האמיתית, חשיפה ממושכת מול העיניים הציבוריות והתמדת הציבור לנתח כל פרט ופרט מחייהם. יחד עם זאת, התקשורת היא חלק בלתי נפרד מאורח חיים שלהם.
נכון היא פותחת להם דלתות, יכולה להביא להצלחה ועשויה לשמש כנשק חזק בקרב לגיוס קהל מעריצים. אך איפה מתחילה ואיפה מסתיימת זכותם לתנאים לשינה תקנית ולפרטיות שהיא זכות בסיסית של כל אדם?
דוגמאות למקרים של האוות זכויות אדם של ידוענים
כאשר אנחנו חושבים על ידוענים, הרבה פעמים אנחנו מתעלמים מהפן האנושי שהם בעצם מחזיקים. יש להם צורך בפרטיות ובשקט כמו שאנחנו, אך עקב עמדתם הייחודית בחברה הם נאלצים לוותר עליה לעיתים. שיקולי ציבוריות, שואפת העין הציבורית או פשוט בחירת המדינה לא להגן על זכויות אנוש בסיסיות שלהם הם סיבות מרכזיות למקרים שבהם נעשית האוות לאנושיותם של ידוענים.
בקיצור, יש צורך מרכזי למצוא דרך להגן על זכויות האדם של ידוענים באותה המידה שאנחנו מכבים את הדיני הפרטיות והתוקף המשפטי של כל אדם.
טרוויאליות VS פרטיות – איפה נמשך הגבול של הזכות לפרטיות של ידועי ציבור
הפרטיות היא זכות אנוש בסיסית. יחד עם זאת, בעידן של אינטרנט ורשתות חברתיות, נראה כי הגבולות של הפרטיות מטשטשים לא רק לאנשים רגילים, אלא בעיקר לידועים בציבור. האם באמת הם מוותרים על זכותם לפרטיות?
מצד אחד, נורא קשה לחיות במחנה הקונסטנטי של עיני הציבור. מצד שני, לידועים בציבור ייחודיות – זו הזכות שלהם להיות מוכרים, להפוך לציוני דרך לחיים שלא ניתן להגשים תחת החיים הרגילים. עולמם היא חלק בלתי נפרד מהמשא ומתן שבין הפומבי לחומר הפרטי.
צינור החדשות – כיך התקשורת משפיעה על הזכויות של ידועים בציבור
התקשורת משחקת תפקיד גדול בהיבט הזה, בזכות המידע שהיא משתפת פעולה עם הציבור, הכוח שלה גדל. ככל שהתקשורת הולכת ומתפרסת, הכוח שלה בהשפעה על מחלוקת המשא ומתן בין הציבור לידוענים גובר.
חשוב שידע הציבור בעניינים אישיים של אנשים ידועים לא יביא לפגיעה בהם. סרטנים, ספורטאים, מוזיקאים, פוליטיקאים – כולם צריכים להחרים את זכותם לחיים פרטיים, גם אם הם במרכז החיים השיווקיים.
הגבולות בין החיים הפרטיים לאלה הציבורים צריכים להיות מאוזנים. יש להכביר ולהעמיק את ההבנה של הציבור, למען ההגנה על המעמד האישי של ידועים בציבור ועל המרחב החברתי שבו הם חיים.
היום, כאשר המידע הוא כל כך נגיש לכולם, יתכנו מצבים שבהם התקשורת משתמשת בכוחה על מנת להגביר את מדרגת החשיפה של ידועים בציבור. השאלה היא, איך ניתן למזוג את הצורך בפרטיות עם החיים הציבוריים הממושכים של ידוענים. זו מאמצעה חשובה שנדרשת להגנה על זכויות האדם הבסיסיות.
המשקל האישי של ידועי הציבור
המשקל האישי של ידועים בציבור מהווה את הדינמיקה בה הם מתמודדים עם אתגרים מגוונים, כולל זכויות אנוש בסיסיות כמו זכות לפרטיות ולחיים פרטיים חופשיים מהפצוץ. על ידועים בציבור להחזיק במשקל מאוזן בין החשיפה לציבור לבין שמירה על המרחב האישי והפרטי שלהם.
הם מושפעים ממחצית תמיכה ציבורית גדולה, אבל זו תמיכה שמקשה על שמירה עקבית על זכויות אנוש בסיסיות. לעיתים ידועים בציבור מחפשים לשמר את הפרטיות שלהם, לאורח חיים שקט ונטול תחקיר תקשורתי, אך לעיתים נופלים למלכודת של חשיפה מופרזת שהובילה להפרת זכויות האדם שלהם.
פרטיות או חשיפה מתמדת
הדיון בנושא הפרטיות מול החשיפה מתמדת בתקשורת הוא בלתי אינטרופטיבי, ומסביבו מתהדרת מערכת ההגנה על זכויות האדם של ידועים בציבור. טבע החשיפה של המגזר הזה הופך אותו לקורבן, שעליו נופל העומס להוכיח שהזכויות לפרטיות שלו נפגעו, כאשר ההתקשרות מעייפת את מרחבי החיים האישיים שלו.
לידועים ציבוריים זכויות חוקיות להיות מוגנים מפני התעללות בזכויותיהם לפרטיות. במקרים רבים, חשיפה מתמדת יכולה להְבִיא לנזקים משמעותיים בחיים האישיים של הידוע בציבור, שמפגזת בה תחושת שלווה ובטחון. למעשה, זכויות האדם של הם ניאוותים.
מנגד, החשיפה הציבורית של ידועים מהווה חלק בלתי נפרד מהמעמד שלהם והמרחב שבו הם משתמשים כדי לתמוך ולהדד הספר הציבורי. אז איפה מושמת הקו הדק שמחליק בין פרטיות לחשיפה מתמדת בתקשורת? זו בהחלט שאלה שמרכזת את הסיכוז על מרכיבים של זכויות אנוש ומעמד ציבורי.
מבט על מערכת החוק
הבנת זכויות החופש האישי והפרטיות לאנשים שמגיעים לרמות גבוהות של נוכחות בתקשורת מתחילה עם מבט על מערכת החוק שמכתיבה את המשחק. משפט הלשון של ידועים דומה למשפט הלשון של אזרחים רגילים. על פי החוק, כל אדם יש לו זכות לפרטיות בתקשורת, אבל האמת היא שהמאמץים של התקשורת לספק ‘חדשות’ לקהל הרחב יכולים להפוך זאת להיות פחות מתוקפן.
אפשרות אחת שנפתחה בשנים האחרונות היא לחזור לרעיון של “דיני זכויות” כיוון לאורח הראשון של החוק. זו קריאה לא משוערת להתמודד עם הבעיות המורכבות של השפעת התקשורת על הזכות לפרטיות וההתמודדות עם חשיפה בתקשורת. נוסף על פגיעה בפרטיות, גם הכבוד האישי של ידועים מסוכן מפני השפעות שליליות.
תחוקה יעילה
על החוק למצוא את האיזון הנכון בין הערך של הזכות לפרטיות לבין הציבור הרחב שזקוק למידע, במיוחד כאשר אלו הם אנשים שהם מקורות חשובים של חדשות. חקיקה יעילה תהיה זו שמסייעת במכשולים אלה, תוך ניהול תהליך מדדים בין זכויות האישיות לציבור ואת הזכות לפרטיות.
האם יתכן חוק שהוא יעיל וסביר לידועים ולא מפגע בזכויות האדם? זו שאלה שנותרה בגזרה פרונטית של הדיונים המשפטיים והמוסריים. אבל ללא ספק, מטרת כל חקיקה צריכה להיות המחאה של האנשים והשמירה על זכויותיהם בכל הפשרה שלהם, גם אם הם נמצאים בתרבות הפופולרית או בשוליים שלה.
מבט מולדתי: כיצד התמודדות עם פרטיות וחשיפה יכולה למנוע פערים בחוק
הזכות לפרטיות היא אחת מזכויות האדם המרכזיות והנמשכות. שמירה על הפרטיות שלנו היא מחאה ברורה על כבוד האדם ומדיניותו. ידועים בציבור, אנשים שחייהם הרגילים מפורסמים לדעת כלל, נדרשים להתמודד עם יחס מרובה של חשיפה. מדובר במציאות שבה אי לכאורה קל לשכח את עקרונות הבסיס של כבוד האדם וזכויות הפרטיות.
מאבק זה הוא לא פשוט והוא דורש מודעות שוטפת להבנה שהפרטיות היא לא משחק של צד אחד. כולם צריכים למרוח על האחר, וזה כולל את ידועי הציבור. ההבנה הזו היא התחלה של התחלת ראיה, שבה המערכת מתרוממת מעל למציאות השטח לראש המחשבה.
התמדדות מולדתית עם פרטיות וחשיפה
נדיבות זו נדרשת לא רק במשפט, אלא גם במוסדות התקשורת שמעצבים את תפיסת המציאות שלנו. אם מדובר בוורדת עיתונות, סדרות טלויזיה או אפילו מגזינים או אתרים באינטרנט, חשיפה של ידועים בציבור לוקחת חלק גדול בחיי היום יום שלונו. חשיפה זו, כאמור, מצריכה הבנה עמיקה של התפקיד שלנו בה בתקשורת- בוודאי כשאנו מדוברים על ידועים בציבור.
זו הזמנה למחשבה עמוקה ולוויכוח רב ערך. הבנה זו תסייע לנו לתכנן מערכת חוקים שתהיה נושאת בחשיבה רחבה על זכויות האדם. חוקים אלה יצטרכו להיות גמישים, להתמקד במניעת פגיעה בפרטיות של ידועים בציבור, אך יחד עם זאת, להיות אחראיים למילוי החופש וההתפתחות של התקשורת שלנו.
כדאי לזכור שהתמודדות מולדתית לא תהיה נקייה מקונפליקטים ומאתגרים. המשמעות היא לא להתעלם מהם, אלא לסדר אותם בחוק, לכוונן כלים שיכולים למנוע בהמשך את הגירעון בזכויותיו של האדם הציבורי.
במסקנה של הדיון שלנו אנו מגיעים לשאלה שתפקידה למצוא את האיזון הנכון בין זכויות הפרט לפרטיות ובין עיתונאים והציבור שנחוש לדעת. יש להבין שדמויות ציבוריות מהוות, בעצם, במאי ציבור. הן מקבלות הזדמנויות, הרבה פעמים, השואפת למענה ציבורי, ולכן חשוב להבין שהפרטיות שלהן עשויה להיפגע במידה מסוימת. אולם, לא ניתן להתעלם מהחשיבות הגדולה של זכות הפרט למרחב פרטי
ולכן, יש ליישב את הדילמה הזו כחוק שיגנה את ידועי הציבור מפני הפגיעה בפרטיותם האישית באופן שלא למען חדשות בלתי נחוצות, ובו בזמן לא יגביל באופן מנהיג את חופש העיתונאי ונגישות המידע לציבור. במידה ויחול שינוי כזה, תינתן ביטוי מלא לזכויות האנוש של ידועים בציבור, המהוות אבן פינה בבניין הדמוקרטיה ומכחדות את האפשרות למהותה של חברה חפשית ומתוך כך ייבנה בטחון משפטי לא רק לידועים בציבור אלא גם לעיתונאים ולציבור הרחב.